4 Temmuz 2017 Salı

Saç kaynak çeşitleri nelerdir ? Kaynaklı saç bakımı nasıl olmalıdır ?

İlk saç kaynağını 2006 yılında yaptırmış ve hiç ara vermemiş bir köklü tecrübeli olarak sizlere saç kaynağı ile ilgili yazı yazmayı kendime sorumluluk bilir oldum.


Amacım uzun dönem saç uzatma yöntemlerini sizlere tanıtmak ve kullanım şekillerini detaylı şekilde anlatabilmek,şuan piyasada uygulaması yapılan tüm kaynak çeşitlerini yaptırmış biri olarak deneyimlerimi sizlerle paylaşmak beni çok mutlu edecektir.


Kaynak yaptırmayı düşünenler için güzel bir bilgilendirici yazı olacağını umuyorum. 


1-Boncuk(halka) kaynak (şuan da kullandığım)


Keratin maddesi ile uçları birbirine tutturularak tutamlar haline getirilen saçların minik boncuklar ile saça sıkıştırılarak tutturulması yöntemidir. 

Saçlar uzadıkça boncuklar aşağı ineceğinden saçın uzama hızına bağlı olarak maksimum 2,5 ayda bir yenilenmesi gereklidir. 

Günümüzde hala en sık kullanılan yöntemdir. 

Diğer yöntemlere göre fiyatı orta segmentte olan saç kaynak yöntemidir. Takılan saç tutamı adedine veya bazı yerlerde gramına göre fiyatlandırılır. 

Kullanılan boncukların içleri silikon olanları ve boş olanları vardır. 

İçleri silikon kaplı boncuklar,saçın boncukla temasını keserek saça zarar vermeyi engellerler.Saç boylarında kayma yapabilir ve daha kolay düşebilir. 

Silikon olmayan düz boncuk ise daha sıkı ve kaymaya karşı dayanıklıdır ancak saçın sıkıştırılınca kopmasına sebep olabilirler, saç tutamını inceltici ve koparıcı etkileri olabilir.

Kullanım süresi kişinin saçının uzama hızına bağlı olarak değişebilir ancak saç diplerinin karışmasını engellemek için maksimum 2,5 ay kullanılmalıdır. 

Saça takılan boncukların kaymasını engellemek için saç maskesi uygulamalarında maskenin boncuklara temas etmemesini sağlamak gereklidir. 

Rahatlıkla dip boya işlemi yapılabilir.Kaynaklara bir sakıncası yoktur.

Isı dan etkilenmez,ısı ile şekillendirme rahatça yapılabilir. 

Boncuklar dip rengine yakın renklerde saça takılırlar ancak kaynağınız çok çok profesyonel takılmış olsa bile toplandığında birkaç tane aralardan görünebilir.






2-Keratin kaynak 


Yine keratin ile tutam haline getirilmiş saçların ısıtılmış sıcak keratin ile tutamlara ayrılan saça yapıştırılma işlemidir.

Kullanımı en kolay olan saç kaynak yöntemidir.

El emeği çok fazla olduğu ve uygulama 4-5 saat sürebildiği için maliyeti en fazla olan yöntemdir. 

Keratin maddesi saça uygulandığı zaman donup kalıp şeklini alır ve 4 ay gibi uzunca bir süre su,saç maskesi,boya yada deniz suyu gibi etkenlerden etkilenmeden kaynaklar kullanılabilir.

Kendi saçınızla arasında hiç bir fark yokmuş rahatlığını veren ve boncuk kaynak gibi aralardan görünme sorunu yaratmayan kaynak şeklidir. 

Dezavantaj olarak saça fazlaca zarar verir,saçlardaki kopmayı arttırır ve sökme işlemi yapılırken kopmalar kırılmalar çokca meydana gelir.Hatta ileriki boyutta yer yer kellik oluşabilir. Önüne geçilebilmesi için de 4 ay gibi uzun bir süre değil yine maksimum 2-2,5 ay kullanılmalıdır. 

Isı işlemleri keratinleri yumuşatacağından keratin birleşim bölgelerine doğrudan temasından kaçınılmalıdır.





3-Mikro jel kaynak (nano jel kaynak) 


Keratin kaynakla aynı işlemler yapılır,saç tutamları jel yardımı ile daha küçük(mikro) tutamlar halinde saça yapıştırılırlar. 

Kullanımı ve yapılışı bakımından keratin kaynak ile aynı özellikleri taşır. 


4-Tres Kaynak (Perde kaynak) 


Çıt çıt tutamları ile sıra halinde ipe dizilen saç sıraları diğer yöntemlerden farklı olarak tutamlar halinde değil sıra sıra perde halinde paralel olarak saçlara tutturulurlar. Tutturma işlemi sırasında her bir sırada maksimum 10 adet boncuk kullanılır ve ortalama 150 gr saçın 40 tane boncukla tüm saça tutturulması sağlanır. 

Uygulama bakımından en pratik ve kolay olan yöntemdir. Dolayısıyla el emeğinden çok saç kalitesi önemlidir. Seçilen saçın kalitesine göre maaliyeti değişir.

Isı ile şekillendirme işlemlerinin tamamı rahatça uygulanabilir.

Perde şeklinde olması saçların aralarından gözükme sorununu ortadan kaldırır. 

Ancak yine kendi deneyimlerimden yola çıkarak söylemeliyim ki kullanımı en zor olan yöntemdir. 

Yıkama sırasında ekstra özen göstermeniz ve saçlarımızı kurutabilmeniz için yarım saatinizi harcamanız gerekir. 

Birleşim yerleri tam olarak kurumadığından sürekli ıslak kalabilir.







Tüm saç kaynaklarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler; 


-Maske,bakım yağı gibi uygulamaları yaparken kaynak ile saçın birleşim yerlerine temas etmemesine özen gösterilmelidir. 


-Her yıkamadan sonra saçlar uçları top olmayan geniş dişli tarakla (kaynak tarağı) ve tarama spreyi yardımı ile iyice taranmalıdır


-Ciddi renk değişikliklerinde (siyahtan sarıya,sarıdan kestaneye vb.) kullanılan saçlar yerine boyanacak renkteki saçlar alınmalı ve kullanılmalıdır.Kaynak saçları ölü saç olduğundan iki kat daha fazla yıpranırlar,tiftikleşirler ve kopabilirler


-Takılan saçlar canlı saç derisinden beslenemediği için bakımları asla aksatılmamalıdır.Argan yağı ile saç boylarına bakım yapılabilir. Her yıkamada mutlaka saç kremi kullanılarak saçların karışması önlenmeli,yumuşaması sağlanmalıdır.